Team Groene Makelaar
Team Groene Makelaar bestaat uit vier leden, elk met hun eigen expertise en aandachtsgebied. Samen vormen ze een toegankelijke en effectieve bemiddelaar voor uiteenlopende groene bewonersinitiatieven.
U kunt contact opnemen via het contactformulier onderaan deze pagina of via info@groenemakelaarzeist.nl of via het e-mailadres van een specifiek lid van het team zoals hieronder is aangegeven.
Even voorstellen:
Joost van Ettekoven
Groene Makelaar Joost van Ettekoven is een bekende verschijning. Als toegankelijke bemiddelaar voor groene bewonersinitiatieven helpt hij inwoners van Zeist hun ideeën rond onze stadslandbouwthema's tot bloei te laten komen. Joost begon in 2018 als Groene Makelaar. Hij weet als geen ander de weg binnen de gemeente Zeist en het lokale groene netwerk van professionals en vrijwilligers. Joost was mede-initiatiefnemer van Moestuin De Grift en 't Griftbosje in Zeist-West, dus hij weet precies welke hulp iemand met een goed idee nodig heeft!
E-mail adres: joost@groenemakelaarzeist.nl
Willemijn Hensbroek
Willemijn Hensbroek is Groene Makelaar en richt zich vooral op educatieve projecten op scholen. Daarvoor werkt ze nauw samen met De Boswerf, centrum voor natuur- en milieueducatie. Willemijn nam als inwoner van de vernieuwde wijk Kerckebosch het initiatief om in de buurt een wormenhotel en een buurtmoestuin te starten. Daarmee bracht ze mensen met en zonder tuin met elkaar in contact.
E-mail adres: willemijn@groenemakelaarzeist.nl
Saskia van den Toorn
Saskia van den Toorn versterkt het team als deskundige op het gebied van fondsenwerving en subsidies. Eerder werkte ze bij een grote, landelijke, subsidieverstrekker. Dat leverde een schat aan ervaring op, maar ze merkte dat ze zich meer verbonden voelt met kleinschalige, lokale activiteiten. Nu speurt ze naar mogelijkheden om fondsen te werven voor de projecten die Zeist groener en duurzamer maken. Op die manier wil Saskia verschil maken in haar eigen woonplaats.
E-mail adres: saskia@groenemakelaarzeist.nl
Carol Dohmen
Carol Dohmen verzorgt de communicatie. Regelmatig bevraagt ze de rest van het team naar de ins en out van alle projecten en activiteiten. Liefst gaat ze zelf op pad om de initiatiefnemers te spreken en projectlocaties te bezoeken. Voor een goed verhaal is het belangrijk dat je de mensen die zo hard werken aan het vergroenen van hun leefomgeving aan het woord laat. In haar woonplaats Austerlitz is ze initiatiefnemer van een particulier initiatief, voedselbosrand 't Boswijtje. Ze organiseert, samen met haar partner en vrijwilligers, kleinschalige natuuractiviteiten voor jong en oud.
E-mail adres: carol@groenemakelaarzeist.nl
Samenwerken
De realisatie van groene en sociale buurtinitiatieven kan niet zonder samenwerking! De gemeente Zeist is een natuurlijke partner. Niet alleen voor de financiering van projecten, maar ook voor het letterlijk en figuurlijk bieden van ruimte. Als een bewonersgroep met breed draagvlak in de wijk met een goed plan komt voor een stuk gemeentegrond, kunnen er afspraken worden gemaakt over het adopteren van deze grond.
De Groene Makelaar schakelt tussen de bewoners en de wijkmanager en andere verantwoordelijken bij de gemeente. Als de beoogde grond geen eigendom is van de gemeente, kan de Groene Makelaar achterhalen wie de eigenaar is; Samen met de bewoners zoeken we contact met de grondeigenaar.
In de wijken en kernen trekken we op met de wijkmanager van de Gemeente Zeist en de wijkopbouwwerkers van Stichting MeanderOmnium. We zijn onderdeel van een groot, groen netwerk, met partners als De Boswerf en Dorpsboerderij De Brink.
Groene professionals, zoals De Moestuinjuf en andere moestuin- en voedselboscoaches leveren kennis op maat.
Maatwerk
Wijkbewoners ontfermen zich samen over een plek, waar ze een moestuin, voedselbosrand of groene speeloase creëren. Ze delen hun ideeën, wisselen kennis uit en bepalen samen het gezicht en de sfeer in de wijk. Er is geen blauwdruk voor een wijktuin. Hoe dat er uit ziet bepaal je immers zelf! Of er bloemen groeien of kruiden of groente is een keuze. Net als het toevoegen van picknicktafels of speelaanleidingen voor kinderen, een hondenuitlaatveldje of een trimbaantje. Je kunt je fantasie vrij baan geven, zolang het binnen de afspraken met de grondeigenaar past.
Voorbeeldprojecten Groene Makelaar
De initiatiefnemers van Het Griftbosje hebben een verwilderd stuk gemeentegroen, gelegen op de hoek van de Ridderschapslaan en de Cornelis Schellingerlaan, in beheer gekregen. Het is stapsgewijs is opgeschoond en opnieuw ingericht tot natuurlijke speel- en ontdekplek.
In Het Griftbosje vind je fruitbomen, een zoemstrook met bloemen en planten voor bijen en insecten, een wilgentenenhut, een rotstuintje en picknickbanken. De grote publiekstrekker is de speelbeek, waar kinderen grondwater omhoog kunnen pompen en er in de speelbeek mee kunnen spelen.
Er vinden allerlei activiteiten plaats, zoals het muziekfestival Struinen in de Tuinen (nu Gluren bij de Buren) en Peuters in het Wild. Jaarlijks komt een Technasium klas een technisch probleem oplossen. Dit levert elke keer weer nieuwe ideeën voor de vrijwilligersgroep. Ook wordt actief samengewerkt met de Montessorischool Griffensteijn, die veel gebruik maakt van speeltuin en Griftbosje.
De bewoners hebben een eigen stichting opgericht. Ze zorgen zelf voor het beheer en zoeken zelfstandig financiering. Aansluiten bij NLDoet werkt goed voor het Griftbosje. Het levert extra budget op en nieuwe vrijwilligers. Het Griftbosje staat bekend als een succes, zelfs buiten Zeist-West en de gemeente.
Trefpunt 20 is een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte voor bewoners van de wijk Couwenhoven. De ruimte bevindt zich onderin in Flat 20 en is voor bewoners van zowel de hoogbouw als de laagbouw. De bewoners hadden niet alleen behoefte aan een binnenruimte, maar wilden ook graag samen tuinieren, genieten van bloeiende planten en gezellig buiten koffie te drinken.
Jep Ontwerp heeft een overzichtelijke tuin met een zitplek en grote border ontworpen. De border is beplant met Heuvelrugtuinsoorten en sluit aan op het park rond de flats. Samen met Meander Omnium zijn de fondsen voor deze tuin geworven. De tuin is in november 2023 aangelegd en door bewoners en wethouder Catsburg aangeplant. De fondsenwerving gaat door om het plan compleet te maken met de aanleg van een groene gevel aan de zijde van het flatgebouw.
Tuintje Verder is een samenwerkingsformule, waarbij mensen hun eigen tuin delen met anderen. Het idee ontstond vanuit het project Meer Tuin, Meer Mens. In dit project kregen mensen met een huurwoning van Woongroen, die zelf hun tuin niet meer konden onderhouden, hulp om de tuin weer opgeruimd en aantrekkelijk te maken. Alleen, in de praktijk bleek dat niet elke deelnemer het daarna weer zelf kon bijhouden.
Samen met woningcorporatie Woongroen en een bewoner is het idee ontstaan een deel van de tuin als moestuin aan te bieden aan buurtbewoners. Er was zeker belangstelling voor dit idee en gaandeweg ontstond de formule Tuintje Verder. Geïnteresseerde buurtbewoners sluiten een bruikleenovereenkomst met de bewoner van de woning en betalen een kleine vergoeding voor het gebruik van water. Zij kunnen het hele jaar door gebruik maken van een moestuintje op loopafstand van hun eigen woning. De bewoners is ontzorgd en de gebruikers blij met een eigen moestuintje!
In Zeist-West is een tweede locatie gerealiseerd, in de tuin van een particulier. Ook hier zijn zowel de tuineigenaar als de twee gebruikers erg enthousiast. De in onbruik geraakte moestuin ligt er weer mooi bij en het is gezellig om af en toe even een praatje met elkaar te maken. Zie ook een filmpje daarover.
Moestuin De Grift is het project waarmee het allemaal begon. Het project dateert nog van voor de officiële aanstelling als Groene Makelaar. Samen met een medebewoner van Flat De Grift had Joost van Ettekoven het idee om een tuin aan te leggen voor en door alle bewoners. Maar waar begin je als je zoiets dergelijks wilt realiseren? Wie is de juiste contactpersoon bij de gemeente? Hoe informeer en betrek je bewoners?
Na een zoektocht van anderhalf jaar is begonnen met de aanleg van de tuin. Tijdens een NLDoet dag zijn met behulp van een hele grote groep vrijwilligers de contouren van de tuin aangelegd. Daarna heeft een groep bewoners het beheer op zich genomen.
De tuin bestaat uit een moestuin in de volle grond, verhoogde moestuinbakken voor bewoners die slecht kunnen bukken en een stuk siertuin met bloemen. De moestuin in volle grond wordt gezamenlijk onderhouden op vaste momenten in het seizoen. De oogst wordt verdeeld onder de deelnemers, en er wordt in de gemeenschappelijke woonkamer gekookt met eigen groente uit de tuin. Flatbewoners kunnen een eigen moestuinbak adopteren. Ze verzorgen de bak het hele jaar door, de oogst is voor eigen gebruik.
De werkgroep Bos van Verbinding mocht een voedselbosrand ontwikkelen op een stuk gemeentegrond in de wijk Vollenhove. Eerder stonden hier moestuinbakkenproject. De werkgroep kreeg de opdracht mee om leerlingen van OBS Op Dreef en bewoners uit de wijk bij het project te betrekken.
Voedselbosrand in ’t Volle Bos werd een co-creatie van leden van de werkgroep, een docent van basisschool Op Dreef, De Boswerf en Meander Omnium. De voedselbosrand is in verschillende fasen aangeplant en wordt beheerd door een team van voedselboswachters en vrijwilligers.
De voedselboswachters krijgen de kans een training of cursus te volgen met een bijdrage vanuit Vollenhove Vooruit. De Groene Makelaar begeleidt hen en gezamenlijk geven ze nieuwe projecten vorm. Er zijn plannen voor een pergola als klimstructuur voor de druiven, het verbeteren van de waterkwaliteit in de aangrenzende sloot en het verder uitwerken van educatieve activiteiten.
Samen met Willy Douma, die als activator voor Samen Duurzaam Zeist werkte, is een groep mensen die geïnteresseerd zijn in voedselbossen bij elkaar gebracht. De groep komt (on-)regelmatig bij elkaar en onderneemt gezamenlijke activiteiten. De Groene Makelaar faciliteert de werkgroep en coördineert de zoektocht naar locaties.
Kennisuitwisseling is een belangrijk onderwerp in de groep. Er zijn excursies georganiseerd naar verschillende voedselbossen, zoals het toonaangevende Ketelbroek in Groesbeek, het Voedselbos Vlaardingen en het Voedselrijk in Bennekom. Daarnaast is er contact met particuliere initiatieven zoals ’t Boswijtje, Natuurplaats Binnenbos en Landgoed Vollenhoven.
Inmiddels heeft de werk groep voedselbosrand ’t Volle Bos en een drietal Voedselbosjes op schoolpleinen gerealiseerd. De zoektocht naar een locatie voor een groot voedselbos is een proces van lange adem. Er doen zich kansen voor, die niet allemaal haalbaar blijken of pas op de lange termijn gaan spelen. Regelmatig is de Groene Makelaar, samen met iemand van de werkgroep, in gesprek met grondeigenaren zoals agrariërs, projectontwikkelaars en landgoederen. Gelukkig is er steeds meer kennis en ervaring met voedselbossen. Provincie Utrecht stimuleert deze ontwikkeling en stelde onlangs een subsidie voor agrariërs beschikbaar voor een pilot.
Bijenoase ’t Sluisje is ontstaan tijdens het 100-jarig bestaan van de Vrije Scholen in Nederland. In dit jubileumjaar stond het thema Bijen & Bomen centraal. De Stichtse Vrije Scholen in Zeist hebben bij hun jaarlijkse fundraisingactie in het kader van St Michaelsdag een bedrag van € 10.000 opgehaald om te investeren in een bijenoase.
Voor de uitvoering hebben zij Sonne Copijn van de Stichting Bee Foundation betrokken. Samen met Sonne heeft de Groene Makelaar een aantal locaties bezocht om zo’n bijenoase op te zetten. Ze kwamen uit op een stuk gemeentegroen achter Basisschool De Sluis, dat twee kanten wordt ingesloten door water. In de Biltse Grift ligt nog een oude sluis waar de Bijenoase zijn naam aan te danken heeft.
Leerlingen van de Stichtse Vrije School hebben samengewerkt met andere basisscholen en de Koranschool uit de wijk. Er zijn bomen geplant om de bosrand verder af te maken Duizenden bloembollen, bloemenzaden, heesters en oeverbeplanting zijn respectievelijk gepoot, gezaaid en geplant. Natuurlijk zijn het allemaal biologische en inheemse soorten, als belangrijke voedselbron voor wilde bijensoorten.
Op het terrein van Basisschool De Sluis, dat grenst aan de bijenoase, is op hetzelfde moment een boomgaard aangeplant met diverse soorten. Ook hier hebben leerlingen van de basisschool geholpen bij het planten van de bomen. Op twee plekken zijn broedwanden voor de ijsvogel aangebracht. Stichting Bee Foundation organiseert het beheer van de bijenoase en verzorgt de informatie voor bezoekers.
Contactformulier
Via het onderstaande formulier kunt u contact opnemen met de De Groene Makelaar Zeist.
Wij streven er naar om binnen 3 werkdagen een antwoord te geven.
Met vriendelijke groet,
Team Groene Makelaar