Wat We Doen
Inwoners van de gemeente Zeist bruisen van de goede ideeën om samen met anderen hun leefomgeving groener en socialer te maken:
Op de plek van dat saaie plantsoen in de buurt zien ze een bijenoase vol bloeiende planten en vlinders voor zich. Een saai grasveld wordt een groen speelveld voor kinderen, met een bankje voor ontmoeting met andere buurtbewoners en fruitbomen vol heerlijke vruchten.
Helaas komen veel van die ideeën niet tot bloei, omdat mensen niet weten hoe ze te realiseren. Inhoudelijke kennis over groen is vaak wel aanwezig, maar voor activiteiten in de openbare ruimte is ook andere kennis nodig: over juridische aspecten, over financieringsmogelijkheden en over samenwerkingsverbanden.
Dit is waar de Groene Makelaar in beeld komt. Hij weet de weg en kent de uitdagingen die werken in en aan een groenere openbare ruimte met zich meebrengt. Hij zet initiatiefnemers op het goede spoor en helpt ze er zelf de schouders onder te zetten. Met resultaat. In de afgelopen jaren zijn er talloze bewoners initiatieven gerealiseerd.
Groene bewonersinitiatieven zorgen niet alleen voor meer groen, ze versterken ook de sociale cohesie in de buurt. Wanneer buurtbewoners samen aan een project werken, heeft dit direct effect op de samenhang en zelfs veiligheid in de buurt. Mensen ontmoeten elkaar in de buitenlucht in een uitnodigende leefomgeving. De Groene Makelaar werkt samen met Stichting MeanderOmnium en de wijkopbouwwerkers.
Voorbeeldprojecten:
Een groene tuin doet mensen goed. Het werkt ontspannend om lekker in de buitenlucht aan het werk te zijn.
Soms wordt de tuin te groot of het werk te zwaar. Dan werkt het averechts, de tuin ziet er troosteloos uit, het is niet meer die fijne plek om in te zitten. Betegelen lijkt een praktische oplossing, maar heeft vooral nadelen. Het is niet goed voor de biodiversiteit, het wordt erg warm in de zomer, het water loopt moeilijker weg en het is lang niet zo leuk om naar te kijken.
Dan is het fijn als een ander de tuin verzorgt. Het wordt nog fijner als die ander daar zijn felbegeerde moestuintje kan beginnen of plukbloemen mag zaaien.
De Groene Makelaar brengt mensen mét en zonder tuin met elkaar in contact. Verschillende aspirant moestuinders konden op die manier eindelijk beginnen met een tuin, want de wachtlijst voor een volkstuin is lang. De eigenaren van de tuin zijn ook blij, ze kijken uit op een verzorgde tuin. En het is nog gezellig ook om af en toe een praatje te maken! Een goed doordachte samenwerkingsovereenkomst zorgt ervoor dat iedereen weet waar hij aan toe is.
Voorbeeldproject:
Gezonde, lokale voedselvoorziening wordt steeds belangrijker. Steeds meer mensen (her-)ontdekken het plezier van een moestuin en zoeken een plek waar ze, vaak samen met anderen, hun eigen groenten en fruit kunnen verbouwen. Samen moestuinieren is gezellig en het zorgt voor gezonde beweging in de buitenlucht. Het brengt mensen dichter bij de natuur en dichter bij elkaar.
De Groene Makelaar ondersteunt het gezamenlijk opzetten van buurtmoestuinen. Soms op een stuk gemeentegrond of, zoals bij het initiatief Tuintje Verder, bij een buurtbewoner met een grote tuin. Wanneer mensen weinig ervaring hebben met moestuinieren, kunnen moestuincoaches een handje helpen. De Groene Makelaar zorgt ervoor dat de betrokken buurtbewoners op tijd op de hoogte zijn van gemeentelijke acties, zoals Compost Lokaal. Zo vallen alle groene puzzelstukjes in elkaar.
Schoolmoestuinieren
Door kinderen op jonge leeftijd te leren over gezonde voeding, help je ze om later, als ze ouder zijn, gezonde voedingskeuzes te maken. Schoolmoestuinieren is een mooie manier om kinderen te leren over gezonde voeding, natuur en ook over samenwerken en duurzaamheid. Daarnaast kun je in de moestuin oefenen met tellen, rekenen, meten en taal.
Op verschillende scholen in Zeist moestuinieren de kinderen vol enthousiasme samen met een leerkracht, ouders of een moestuincoach. Ze zaaien en oogsten hun eigen groente en fruit en maken er een lekkere, voedzame maaltijd van. Doordat ze het eten zelf gekweekt hebben, willen ze vaak wel proeven en eten ze meer groentes!
Voorbeeldprojecten:
Voedselbossen staan volop in de belangstelling. Het is een vorm van boslandbouw, die uit verschillende vegetatielagen bestaat.
Doordat alle gewassen meerjarig zijn, ontstaat er een robuust systeem met een rijk en onverstoord bosbodemleven. Er worden in Nederland steeds meer voedselbossen aangelegd, met elk hun specifieke doelstelling. Het doel kan zijn om vooral voedsel te produceren, of juist een educatieve en sociale rol te spelen. Bij dat laatste speelt de mogelijkheid om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten een belangrijke rol.
Wij dromen over een groot Zeister voedselbos: een bos vol bomen, struiken, kruiden, knollen en andere eetbare, meerjarige gewassen.
Daarom ondersteunen we de werkgroep Bos van Verbinding, een groep mensen die de realisatie van zo'n Zeister voedselbos nastreeft.
Leden van deze groep hebben een kleine voedselbosrand gerealiseerd, 't Volle Bos in de wijk Vollenhove.
Samen met IVN hebben we een aantal educatieve mini-voedselbosjes aangelegd.
Voorbeeldprojecten:
We zetten ons in om de biodiversiteit in Zeist en omgeving te vergroten. We steunen campagnes zoals Zeist Zoemt Duurzaam en Heel Zeist Telt Mee of helpen met het uitdelen van bijenzaden. In al onze activiteiten speelt biodiversiteit een belangrijke rol. Bij de aanleg van een moestuin werken we natuurlijk met biologisch zaai- en plantgoed. Waar het gaat om constructiemateriaal, bijvoorbeeld voor een pergola of moestuinbak, gebruiken we liefst hout met een FSC-keurmerk. In projecten waar we samen de buurt vergroenen, vind je vaak Heuvelrugsoorten. Dat zijn inheemse bomen, struiken en kruiden. Inheemse planten trekken bijen, vlinders en vogels aan en zijn beter bestand tegen ziektes dan exotische planten.